Elektronické informační zdroje

Je to zvláštní. Je mi 21 let, právě jsem začala chodit do druhého ročníku na vysoké škole a až teď jsem poprvé slyšela výklad o tom, jak efektivně hledat data pro svoje akademické práce, jaké stránky navštěvovat pro jednodušší vyhledávání nebo pro zapsání správné citace. Jednoduše věci, které by se mi hodily již na střední škole.

Z tohoto důvodu jsem se rozhodla se s vámi o tuto přednášku podělit. Na Twitteru jsem se o této přednášce zmínila a ukázalo se, že ostatní mají zřejmě podobnou zkušenost a byli by rádi, kdyby se informace dozvěděli. Takže jdu konečně na to. Vyučující nám bohužel ještě neposlal prezentaci, ale mám zapsané hlavní odkazy a potřebuju to sepsat dřív, než zapomenu vysvětlení, jak který funguje. Zároveň bych chtěla upozornit, že nejsem ani náhodou expert na elektronické zdroje, jen jsem se chtěla podělit o znalosti, které mi z této přednášky utkvěly v paměti. Doufám ale, že i tohle vám pomůže.

Ze všeho nejdřív bych vám chtěla představit tzv. zástupné znaky. Jedná se znaky, které vám pomohou efektivněji vyhledávat v elektronických databázích.

  • ? se dá použít pro zastoupení jednoho písmena ve slově, což se hodí například při slovech převzatých, která se dají psát různým způsobem (např. univerzita/universita => univer?ita)
  • # má podobné využití jako otazník, avšak může zastávat i více než jedno písmeno ve slově (color/colour => col#r)
  • * slouží k vyhledávání slov s použitím kořene slova (pedagog* => pedagogický, pedagogika, pedagog,...)
  • " " když dáte slovo nebo frázi do uvozovek, znamená to, že hledáte text, ve kterém je právě tato fráze obsažena ("sociální pedagogika")
  • AND, OR, NOT - tohle jsou Booleovské operátory, které fungují jako výroková logika v matematice: AND slouží jako A => vyhledá vám zároveň i výraz, který za tento operátor napíšete. OR slouží jako NEBO a NOT slouží jako TOHLE NE.

Je mi jasné, že spousta z vás se s databázemi zřejmě aktivně nesetkává, každopádně jsem chtěla sepsat i tohle, kdyby náhodou. Předpokládám, že většina z vás pracuje s Googlem, což však není databáze, ale vyhledávač. To znamená, že na něj tyto zástupné znaky nefungují. Google jich však má pár svých, takže vám zmíním některé, které by se vám mohly hodit.
  • " " uvozovky opět značí, že chcete hledat přesnou frázi
  • * slouží k nahrazení slova v hledané frázi ohraničené uvozovkami
  • při připsání + před slovo vám zajistí, že slovo bude taktéž vyhledáno, zatímco - před slovem vám ono slovo vyloučí

Tak, teď už se můžeme přesunout k jednotlivým stránkám, na kterým je dobré hledat spolehlivé zdroje. Osobně jsem vždy hledala informace pomocí klasického Google vyhledávače. Ten je však uzpůsoben tak, že vám vyhledá hlavně ty nejčtenější odkazy, což samozřejmě nemusí být špatně. Každopádně často se stává, že vám nalezne Wikipedii, což se nepočítá jako věrohodný zdroj (aspoň na vysoké škole), bulvární články, které mají za úkol spíše upoutat než informovat, nebo stránky, kde si můžete koupit publikace, kde byste se o hledaném tématu mohli dočíst.
Tohle je tedy pár stránek, které by vám mohly pomoct:

scholar.google.cz

Jedná se o vyhledávač, který vám pomůže najít odborné články a spolehlivé zdroje. Jeho vyhledávání vypadá podobně jako u klasického Google vyhledávače, akorát s pár vychytávkami.
Když si vyhledáte slovo nebo frázi, kterou potřebujete, stránka bude vypadat nějak takto. V levém menu si můžete například zaškrtnout, jak aktuální článek potřebujete nebo zda chcete, aby se vám krom článků zobrazovaly i citace nebo patenty.
Další funkcí, kterou můžete využít, je ukládání oblíbených článků. Stačí kliknout na hvězdičku pod ukázkou článku a odkaz se vám uloží do knihovny. Hned vedle hvězdičky můžete vidět uvozovky, na které když kliknete, objeví se vám již hotová citace článku, což mi přijde hodně super, jelikož jsem na citace opravdu levá, obzvlášť u online zdrojů.
Všechny funkce jsou hodně intuitivní a dobře popsány. Samozřejmě pokud budete vyhledávat články v angličtině, zřejmě se vám zobrazí mnohem více materiálu.

books.google.cz

Jak už jsem psala, pokud hledáte nějakou publikaci na klasickém Google vyhledávači, ve valné většině se vám zobrazí nespočet odkazů, kde si publikaci můžete koupit. Jenže my jsme přece jen chudí studenti a nemůžeme si dovolit kupovat každou odbornou literaturu.
Od toho tu je books google. Pokud hledáte nějakou odbornou literaturu, nebo jakoukoli knížku, díky tomuto odkazu vám vyjede právě ukázka na onu vyhledávanou knihu, popřípadě knihy, které by vás mohly zajímat. Pokud budete mít štěstí, třeba bude v ukázce právě kapitola, kterou potřebujete, nebo může být kniha online naprosto celá (například staré knihy, u kterých už neplatí autorská práva).
Když si nějakou ukázku rozkliknete, bude to vypadat zhruba tak, jako na druhém obrázku pod tímto textem. Na pravé straně se můžete podívat, jaké části knížky ukázka obsahuje. Abyste v tom měli přehled, můžete si ukázku uložit do knihovny třeba na později. V levém menu máte odkaz, kde si knihu koupit, ať už v elektronické podobě (pokud je), nebo v tištěné.















wolframalpha.com

Pokud nemáte problém s vyhledáváním v angličtině, existuje tento web, který sice neposkytuje přímo odborné články, ale je skvělý na zodpovězení jednotlivých otázek. A občas opravdu detailně.
Jednoduše napíšete otázku třeba: "When did Smetana die" nebo "What is in hamburger" a vyjede vám odpověď. Nebo si do něj zadáte matematickou rovnici a vyjede vám výsledek. A nebo si můžete vyhledat, jaké bylo počasí, když jste se narodili. Je to asi spíše pro zajímavost než pro každodenní akademické využití, ale třeba se to někomu bude hodit.

invenio.nusl.cz + repozitar.cz

Tohle je národní uložiště šedé literatury. To znamená, že text, který zde najdete, nejsou formálně publikovány jako knížky, ale jedná se například o vysokoškolské práce nebo různé výzkumy.
Na druhém odkazu naleznete uložiště vědeckých prací.

zakonyprolidi.cz

Možná se bude hodit do občanské výchovy nebo pak do běžného života. Zde byste měli najít veškeré zákony. A i když se zákony mění, tato stránka by je měla stále aktualizovat.

journals.muni.cz

Archiv časopisů, které vydává Masarykova univerzita. Takže pokud potřebujete nějaký odborný článek na zpracování (předpokládám, že by o tomhle měli vědět spíše vysokoškoláci), zde můžete nějaké zajímavé najít.

citace.com

Pokud se trápíte s tvořením citací, na internetu je zřejmě spousta stránek, které vám citace k textu pomohou utvořit. Jedna z nich je tato, přehledná, jednoduchá.

odevzdej.cz

Znovu, stránka zřejmě především pro vysokoškoláky. Díky tomuhle si můžete ověřit, zda vaše práce není plagiát. Jednoduše nahrajete svoji seminárku nebo bakalářku nebo cokoli a počkáte (může to prý trvat i docela dlouho), než vám to stránka zkontroluje. Zřejmě projíždí všechny možné texty na internetu a hledá podobnosti vašeho textu.

knihovny.cz

Jak už jsem psala, jsme chudí studenti a nemáme na to kupovat si každou publikaci. Knihovna se tak často stává naším druhým domovem. Proto mě tato stránka velmi zaujala. Nemusíte totiž požadovanou knížku složitě hledat na jednotlivých stránkách všech možných knihoven, stačí si ji vyhledat na tomto webu a ukáže se vám, kde ji mají.
Samozřejmě stránka nezahrnuje každou knihovnu v republice, ale obsahuje ty největší.

pixabay.com

A v neposlední řadě, obrázky. Zrovna na této stránce můžete najít obrázky, které můžete zdarma jakkoli použít. Nezapomínejte však, že v práci do školy musíte uvést zdroj i k obrázku! Pokud obrázek nemá název, při psaní citace si ho pojmenujte sami a tento smyšlený název dejte do [hranatých závorek], aby bylo jasné, že to není originální název, ale vámi smyšlený.

To by tedy bylo vše, co jsem se na oné přednášce dozvěděla a zapamatovala si. Řekla bych, že by z toho mohli více čerpat vysokoškoláci nebo opravdu snaživí, pracovití a zodpovědní středoškoláci, kteří třeba pracují na SOČce nebo něco.
Doufám, že vám tyhle informace nějak pomohou, že jsou smysluplně podané a že jste se třeba dozvěděli něco nového a užitečného.
Kdybyste znali ještě nějaký další informační zdroj, který využíváte vy a jste s ním spokojeni, rozhodně se o něj podělte v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat